Tuesday, August 16, 2011

I am a registered Malaysian Seafarer, what next?

Ok, so now you are a valid Malaysian Seafarer, but that doesn’t mean that you can work onboard Malaysia Vessel or any other vessel just like that.

Why? Susah lah..... Remember, on board ‘Safety Comes First’ is priority and it is a MUST. Any seafarer who want to serve onboard must have at least; 1) Seafarer Card and 2) Basic Safety Training (BST). BST training is only 5 Days the most, other than that is additional training.

Note: From here onwards, we will only discuss about Local Seafarer.

Fee for Local Seafarer Card: RM50.00
Fee for Medical Examination: roughly from RM 70.00 ~ RM150.00 (have to check with the panel doctors)
BST course: roughly from RM 1000.00 ~ RM 1500.00 (have to check with the training providers)



Alright, now I am a registered Malaysia Local Seafarer and attended BST Course, what next?

By law, you are ok.... you may work onboard Malaysia Ship or Vessel or Boat.
Next problem is, is there any company willing to employ you? Do you have experienced or sea time? Matilah like this... if you don’t have any experienced, no company will employ you. Everyone wants experienced seafarer and not some newbie to undergo training on any ship. That is why, many of our young seafarer complaints cannot get job, at the end they ended up working at petrol station, McDonald, KFC, etc... pity them.

At least this situation won’t be happening to those cadets enrolled with a proper-training-program offered by the Maritime Training Institution such as ALAM, PUO and SMA because they have included ‘Onboard Training Program’ which their sea time is recognized by Marine Department. Furthermore, those cadets are already having a ship-berth prepared because they are being sponsored by those good-shipping-companies.

Question here is those seafarers who don’t have the opportunity or privilege to enroll in that ‘proper-training-program’ and being sponsored by those ‘good-shipping-companies’. They will spend thousands of RINGGIT (pinjam or hutang) just to get the BST certificate and some courses which is not approved by Marine Department but offered by those Training Institutions.
Mahu cari kerja senang, kerja banyak kosong, tapi tiada yang mahu terima !!!

But you need to get sea time... just work anywhere, any ship and any time. Just to remember to endorse your Discharge Book. After 6 months experience, at least, you can easily get vessel with a better bargain of salary.




I am a registered Malaysian Seafarer, what next?
Alright, now I am a registered Malaysia Local Seafarer and attended BST Course, what next?
Option for ‘Lepasan SPM’
Option for Diploma & Degree graduates

6 comments:

  1. Salam sejahtera
    Saya ingin bertanya pendapat admin. Adik saya dah beberapa bulan selesai training untuk BST dan Tanker Familiarisation dari Maritime Education and Training Academy (META) dengan bayaran RM3000. Sampai sekarang masih tidak bekerja. Bayar mahal tapi tak ada kerja. Nak kata Jab. Laut tak approve, saya nampak ada sijil dr Jab. Laut.
    Adik saya umur 19 tahun, tak ada pengalaman atas kapal, SPM pun tak berapa bagus. Nak tolong carikan kerja, kami pun tak tahu syarikat apa yg nak diminta. Dia pun tak tahu. META cakap kami kena cari kerja sendiri, lagi bagus kalau ada org dalam. Kami orang susah, mana kenal orang dalam yg pangkat besar. Company nak yg ada pengalaman, peluang pun tak diberi mana nak datang pengalaman. Kami mana tahu apa syarikat kapal wujud kat M'sia ni. Kesian ayah n mak, bayar mahal, tapi macam ni lasnye. Search company kat internet pun jumpa jln buntu jugak.
    Pada pendapat admin, mana tempat yang sesuai untuk dia memohon di peringkat ni? Kalau sebagai permulaan kerja atas feri layak x? Kami tinggal dekat Lumut, Perak, kalau2 admin tahu mana yg sesuai blh dia pohon, harap sudi share.
    Salam. TQ

    ReplyDelete
  2. Salam,

    Jabatan Laut ada menyediakan platform untuk pendafataran mencari kerja secara percuma, anda boleh daftarkan pelaut melalui laman ini;

    http://marine45.marine.gov.my/public/ENPage2a.aspx
    (sila copy dan paste di ruangan alamat)

    Sila pilih modul jobseeker/apply as jobseeker.

    Namun platform ini berfungsi sebagai perantaraan pelaut dan syarikat perkapalan. Jabatan Laut tidak mencari kerja untuk pelaut secara umumnya.
    semoga ianya membantu.

    ReplyDelete
  3. salam saya Muhd.Helmi Zakaria sudah mempunyai seamen kad dan Discharge Book,kursus BST,5 hari dimana akan diadakan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam,
      kursus BST boleh dibuat di institut latihan maritim yang diluluskan oleh jabatan laut. Sila rujuk www.marine.gov.my

      Delete
  4. salam,
    macam mana pula dgn ejen yg kononya akan tolong pass resume kepada syarikat perkapalan tertentu. dan dalam masa yang sama mngambil cas tertentu termasuk cas untuk kursus persediaan temuduga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      berhati-hati terhadap ejen tersebut kerana ramai yang telah dijanjikan pekerjaan namun tidak dapat pekerjaan.
      Mana-mana ejen yang mengambil cas ini melakukan kesalahan undang-undang. sila lapor kepada Jabatan Laut.

      Delete

Popular Posts