Monday, April 15, 2013

PROGRAM BIASISWA LATIHAN DAN PEMBANGUNAN KERJAYA PELAUT 2013

PROGRAM BIASISWA LATIHAN DAN PEMBANGUNAN KERJAYA PELAUT
SEAFARER’S CAREER DEVELOPMENT AND TRAINING SPONSORSHIP PROGRAMME

Kumpulan Wang Pusat Perdagangan Laut (KWPPL), Jabatan Laut Malaysia akan menawarkan biasiwa kepada pelaut-pelaut yang layak serta berminat untuk meningkatkan kompetensi mereka bagi pelayaran persisiran pantai.

Sila Klik disini untuk memuat turun NMPM 1/2013

Semoga berjaya dalam permohonan anda...

22 comments:

  1. Assalamualaikum, saya perlu email admin. Terima kasih.

    ReplyDelete
  2. Nak tanya ada orang cina menjadi seafarer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. One of ALAM best cadet is a Chinese girl.

      Admiral Cheng Ho is one of the admirable Chinese seafarers.

      So yes, no matter what race, seafaring career open everybody.

      Delete
  3. boleh dapatkan bila tarikh tutup bagi permohonan biasiswa 2013? terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam NMPM tu tak ada tarikh tutup.... tapi seperti tahun-tahun lepas... Bulan Mei tutup dah... Bulan Jun panggil interview.

      Delete
  4. Admin,
    Bagaimana cara saya nak publish peluang kerjaya di blog ini?

    ReplyDelete
  5. macam mana cara memohon? apakah klayakan yg kita mesti ada? spm ka?

    ReplyDelete
  6. Admin..stahun ada brapa kali intake?brapa org skali intake

    ReplyDelete
  7. admin,kalo ada diploma automotive boleh ke nak jd pelaut..ke cmne?

    ReplyDelete
  8. klau rabun exceed 200,bole join x?

    ReplyDelete
  9. Salam rekan sandom,
    Mohon kat jabatan laut... syarat2 dah disertakan.

    AnonymousMay 21, 2013 at 1:58 PM,
    Setahun intake sekali sahaja.

    Salam ihsan abdullah,
    Kalau rabun susah lah, tapi ada juga student yang pakai cermin mata. Master kapal pun ada yang pakai cermin mata.

    ReplyDelete
  10. salam...saya dri unikl MIMET(malaysian institute of marine engineering technology).course dploma mrine engineering..sy nak tnye,,mcm mne nak apply nk dpt kn seatime for kadet ???company mane yg bersesuaian untk bdk baru mcm sy ni yeee???n company mne yg ptut d elak kn d sbb kn mslah nyeee??..hrp admin bley mnjawab soalan sy...insyaallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Fakrol,
      nak apply kadet... kena minta dari company. hantar resume kat company... mana-mana company pun boleh penting dapat seatime.

      Delete
  11. smase praktikal jd kadet,,adakah d byar gaji or x??n klw d gaji,,brape minimum gaji yg bley dpt??..ada x knalan anda, brape gaji mse prktikal tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Fakrol,
      Semasa praktikal, mungkin tiada gaji... elaun makan diberikan... bergantung kepada company. kadang-kadang jadi kuli.

      Delete
  12. Salam Admin,

    Saya fresh grad UMT ambil Teknology Maritim, i nak start my career sebagai pelaut. Apa step pertama saya? Dan saya akan start dengan rank apa? Sila berikan penjelasan yang clear. Saya mmg hendak belayar. Ini matlamat hidupku. Thank you. Sila reply saya kat : williamloo89@hotmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. NOOB,
      dengan kelulusan anda, anda hanya layak sebagai rating. Langkah pertama... betulkan nak jadi pelaut...? maka ikuti kursus rating, BST, Tanker Fam, etc... cari kapal untuk kerja, cukup pengalaman 6 bulan boleh dapat sijil rating.

      Delete
  13. Assalamualaikum, I'm Mohamad Amin fresh graduate Diploma in Shipping Management from Netherlands Maritime Institute of Technology located at JohorBahru, I'm basically want to working at offshore and I'm supposed to further study at ALAM (Academy Laut Malaysia) after SPM, but I cannot enter at ALAM because I don't have Physic subject as ALAM requirement, then now I'm trying to looking some shipping company to be their seafarer, and also I', planning to be a Captain on board in future, did you have any comment or advice to me admin. Thank You.

    ReplyDelete
  14. saya pelajar lepasan diploma in nautical studies,adakah biasiswa untuk modular course seperti advance fire fighting,medical first aid dan lain-lain disediakan?

    ReplyDelete
  15. Mohd Reduan AbdullahMarch 29, 2016 at 12:51 PM

    salamn..saya sudah ada DWKO NC dan sudah ada pengalaman sebagai chief officer selama 5thn dan disebabkan masaahlah ekonomi meleset dan ditambah lagi amantmen manila 2010 dimana di kehendaki pelaut yang mempunyai COC menambah cours seperti ECDIS,MFA,FFA,BT dan lain2 lagi...Jika dapat,saya mahu memohon untuk mendapatkan biasiswa untuk master combine dipelita maslaut sibu sarawak...

    ReplyDelete

Popular Posts