Thursday, February 17, 2011

Officer in Charge of Engineering Watch of 750KW or more Unlimited Trade Voyages (Reg. III/1)

1) Course to be attended

Officer in Charge of Engineering Watch of 750KW or more UL

Advanced Fire Fighting

Personal Safety & Social Responsibilities

Efficiency in Survival Craft Certificate

Medical First Aid


2) Sea time

6 months sea time as Engine Cadet with approved Diploma In Marine Engineering


3) Apply for Oral Examination to Marine Department & Passed

Before you are qualified for this exam, you are to submit you written examination slip to Marine Department during your application. You cannot attend this exam if you are still undergoing your course or you failed in your written examination. Note : Please bring your Training Record Book for assessment by the examiner.


4) Apply for Certificate of Competency to Marine Department

Certificate of Competency Issued:

COC Grade:

Officer in Charge of Engineering Watch of 750KW or more Unlimited Trade Voyages (Reg. III/1)

Capacity & Limitation:

Watchkeeping Engineer – Unlimited Voyage – None


5) Apply for Endorsement of Certificate of Competency

Requirement for Endorsement of Certificate:

Holding COC of Officer in Charge of Engineering Watch of 750KW or more UL,

12 month sea time as Officer in Charge of Engineering Watch of 750KW or more UL,

Holding a Shipboard Management Certificate.

COC Grade:

Officer in Charge of Engineering Watch of 750KW or more Unlimited Trade Voyages (Reg. III/1)

Capacity & Limitation:

Watchkeeping Engineer – Unlimited Voyage – None

Second Engineer – Less than 3000kW Near Coastal Voyage


Nota:

"Maklumat dalam paparan ini adalah sebagai rujukan dan tidak boleh digunakan sebagai dasar kelulusan, untuk kepastian sila rujuk kepada Jabatan Laut"

15 comments:

  1. slm admin, saya ingin bertanya . jika saya telah memiliki WKE 750kw NC boleh kah saya mengambil WKE UL ? brp lama kah sea times yg di perlukan utk mengambil WKE UL?

    ReplyDelete
  2. Salam Anonymous...

    Anda boleh, namun anda perlu mengikuti kursus WKE-UL perlu lulus exam bertulis dan oral sekali lagi.Saya cadangkan, lebih baik ambil kursus Combine C/Eng & 2nd >3000kW NC.

    Setelah anda mempunyai 2nd>3000kW NC, anda boleh mendapat endorsan WKE-UL setelah genap tempoh setahun seatime. Tetapi, sekiranya cita-cita anda untuk mendapatkan C/Eng-UL. Tiada jalan singkat tetapi perlu melalui WKE-UL.

    ReplyDelete
  3. salam admin,
    saya mempunyai coc 750kw above n unlimited.(trade voyage)
    dan sekarang saya berkhidmat pada bidang offshore(NC).
    adakah saya layak menduduki combine C/Eng&2nd-UL selepas mempunyai 1 tahun sea time pada NC.
    Dan layak tak saya menjadi 2nd Eng pada kapal yang below 3000kw?

    ReplyDelete
  4. Salam Anonymous August 29, 2011 9:25 PM,
    Persoalan anda adalah melibatkan polisi Jabatan Laut, saya mencadangkan persoalan ini dibawah kehadapan pegawai jabatan laut yang berkaitan untuk mendapatkan kepastian kerana yang akan memberi kelulusan COC anda adalah Jabatan Laut.

    ReplyDelete
  5. Salam, saya sekarang mempunyai EO < 750w.. Boleh tak saya terus ambil wke 750w ul tanpa melalui wke 750 nc? Saya bekerja dari tahun 2006

    ReplyDelete
  6. Salam Anonymous Nov 12, 2011.

    Anda boleh mengikuti program WKE-UL bergantung kepada kelulusan SPM anda. Pihak Institut Latihan Maritim akan membuat penilaian dan anda perlu memenuhi keperluan-keperluan kemasukan (entry standard). Walaupun anda telah mempunyai seatime, anda masih perlu mengikuti program tersebut selama 3 tahun.

    ReplyDelete
  7. bagaiamana sy hendak apply bole tolong dan bantu sy yg kurang paham ni...

    ReplyDelete
  8. salam Admin ble tanye..apa syarat nak masuk Akademi Laut Malaysia(ALAM) bg peringkat lepasan SPM?xsilap die nak sekurang-kurangnya c dalam mata pelajaran b.melayu,english,mathematic,add math,fizik..tp sy xambil add math dan fisik...masi layak kah sy nak msk ALAM?

    ReplyDelete
  9. Salam Sufian,

    Math & Fizik menjadi faktor utama dalam sesi interview dan penilaian;
    http://www.alam.edu.my/upload/databank/Frequently%20Asked%20Questions%20(FAQ).pdf

    Subjects - Minimum C;
    1) Malay Language
    2) English Language
    3) Mathematics
    4) Additional Mathematics
    5) Physics
    6) Chemistry

    Peluang anda nampak tipis, ini disebabkan, dalam silibus pembelajaran WKO atau WKE, banyak menggunakan pengetahuan dalam matapelajaran diatas. Banyak pengiraan dan teori2 yang diperlukan. Seperti membuat pengiraan Ship Stability, ship design, etc...

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa macam kalo pelaut Indonesia mau ambil WKE NC BOLEH KAH??? JIKA BOLEH APA SAJA PERSYARATANYA??

      Delete
  10. mcm mne nk mhon alam??mcm mne syarat yg perlu d laku kan semasa g interview??

    ReplyDelete
  11. salam...dlm sbuah kpal yg sdang blyar,,brape rmai engineer yg ad d dlm kpal??brpe rmai 5th eng?4th eng?3rd ?2nd?n chief.???sume seorg2 keee yg ad kt sbuah kpal???...tlg sy,, pncerahan plezz...

    ReplyDelete
  12. Dear Sir, I had completed my Class IV in UK. At present I want to do my Class II exams in Malaysia. I have more than 25 months sea service as Engineer Officer. Please advise me how to join in Malaysia for my Class II examinations.

    ReplyDelete

Popular Posts